I křivé jídlo je jídlo

ilustrace_05_komiks_obr1

„Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok,“ tvrdí aktivisté na stránkách Zachranjidlo.cz.

 

ilustrace_05_komiks_obr.2
Faktem je, že se u nás a v jiných vyspělých státech zpracovává třeba pouze zelenina a ovoce, které jsou esteticky krásné. Plodiny, které jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu, skončí na poli k zaorání. Přitom jsou stejně kvalitní jako ty „hezké kousky“.

 

ilustrace_05_komiks_obr.3„Změnit tohle plýtvání jídlem má takzvané paběrkování. „Po vzoru britské organizace Feedback jsme se rozhodli, že pro tyto plodiny začneme jezdit, sbírat je a darovat je takzvané potravinové bance, která dál přerozděluje jídlo potřebným lidem. Přijde nám nesmyslné nechávat na poli tuny jídla, jehož jediným problémem je to, že nesplňuje kritéria svým tvarem, barvou nebo velikostí,“ říkají lidé ze Zachranjidlo.cz. Můžete se k nim klidně přidat.

RUBRIKY: